Pandemia ktheu shtratin në hapësirë pune

Susan Booth, shitëse pronash në Yorkshire të Britanisë së Madhe, nuk shqetësohet as për t’u veshur. Në vend të kësaj, ajo i bën vetes dy filxhanë çaj (për të kursyer ngjitjen dhe zbritjen e shkallëve), vesh bluzën e saj të preferuar gri, bën laptopin gati dhe nga dritarja shikon diellin duke lindur mbi Swaledale.

“Kur punoj nga shtrati është gjithmonë spontane”, ka thënë ajo.

Booth, e cila deri në marsin e kaluar punonte me orar të plotë në një zyre, e që tani po punon nga shtëpia, nuk qëndron kurrë në shtrat më shumë se për disa orë. Pasi pi filxhanin e saj të gjashtë me çaj, ajo e di kur është koha për t’u ngritur dhe për të vazhduar pjesën tjetër të ditës. Ndoshta kjo është për shkak se është mesi i dimrit dhe të gjithë tani po përpiqen të qëndrojnë edhe më gjatë në shtrat. Kjo është se pas 10 muajve të punës, jetesës, mësimit nga shtëpia, ne kemi qëndruar mjaftueshëm në çdo dhomë të shtëpisë (ose sepse fëmijët tuaj po vrapojnë në tryezën e kuzhinës). Por puna nga shtrati, duket se është në modë.

Tavolinat e shtratit

Një artikull i gazetave sugjeron që ne po blejmë tavolina dhe jastëkë për t’i lënë mbi shtrat, që të mbështetemi. Shitësi online, Etsy, ka thënë se ka pasur një rritje prej 606% në kërkimet për laptop, krahasuar me vitin e kaluar dhe një rritje prej 347% në kërkimet për sirtarë laptopësh, raportoi gazeta “Times”. Në mediat sociale ne po tregojmë se jemi duke u rehatuar me mace, laptop, telefon dhe fletore. Pothuajse 10.000 njerëz kanë përdorur thurjen #workingfrombed në Instagram.

Në mëngjes, ajo kishte zgjedhur një apartament, ndërsa ishte ulur në shtrat dhe kjo duhej përshtatur si me hapësirën në dispozicion ashtu edhe me buxhetin.

Në anën tjetër, shumë praktikues të shëndetit deri tek ekspertët e gjumit dhanë alarm për këtë trend të ri.

“Nëse keni një marrëdhënie të mirë me gjumin, atëherë ekziston probabiliteti që ju do të ndiheni më të relaksuar dhe më të qetë në shtratin tuaj, gjë që është mirë për një periudhë afatshkurtër”, ka thënë Sophie Bostock, themeluese e “The Sleep Scientist”.

Por me kalimin e kohës, kjo mund ta dëmtojë aftësinë tuaj për të fjetur mirë, thekson ajo.

Nëse nuk keni një ditë të mirë në punë, lidhje me stresin, afatet a një bisedë të vështirë me shefin tuaj, ju do të filloni t’i ndryshoni shoqërimet tuaja me shtratin.

“Marrëdhënia pozitive që keni pasur dikur mund të zhvendoset në një marrëdhënie të punës. Pastaj kur shkoni në shtrat.. zhgënjimet , mendimet mund të fillojnë t’i pushtojnë netët tuaja”.

Bëni ndryshime

Bostocku gjithmonë i përmbahet rregullës: “Dhoma ime e gjumit është vetë, për gjumë dhe për asgjë tjetër”. Pra, ajo është me fat, që ka vend në shtëpi që të zgjedhë një dhomë tjetër për të punuar. Disa njerëz nuk kanë zgjidhje.

“Atëherë, çështja është se si mund të bëni psikologjikisht një ndarje midis zonës tuaj të gjumit dhe zonës së punës”, ka thënë ajo.

Ajo sugjeron të hidhni një mbulesë shtrati me ngjyra të ndryshme mbi shtrat, të ndryshoni ndriçimin ose të shkëmbeheni me fëmijët tuaj, duke i lënë ata të studiojnë në dhomën tuaj të gjumit, ndërsa ju të punoni në dhomën e tyre. Nëse duhet të punoni në dhomën tuaj të gjumit, në mënyrë ideale, futeni një tavolinë dhe vendoseni poshtë dritares, shton ajo.

Por, kjo mund të nënkuptojë humbjen e disa përparësive të dallueshme të punës në krahasim me ato të shtratit, argumenton Stephen Morse.

“Në një tavolinë jeni shumë të ngurtë. Ndoshta ai avantazh krijues mund të vijë deri në shtrat. Ju mendoni më qartë kur jeni të qetë”.

Sigurisht që ekziston një mendim që thotë se të kesh një kotje gjumi, mund të rrisë kreativitetin, që Stephen e pranon me gatishmëri. Dhe zonja Bostock pajtohet që ndonjëherë, veçanërisht nëse jeni një punëtore me turne të privuara nga gjumi ose prind i fëmijëve të vegjël, mund të jetë vetëm përtëritja ajo që ju nevojitet e asaj që dikur njihej si një “dremitje e energjisë”.

“Nëse keni nevojë të jeni vigjilentë, atëherë 15 minuta ju japin nivele më të lehta të gjumit, por mos bini në gjumë të thellë”, këshillon ajo. “Një gjumë i shkurtër përmirëson disponimin dhe njohuritë, por jo gjumë të thellë që jep inerci të gjumit. Kur zgjoheni pas 40 minutash nga një gjumë i thellë, mund t’ju duhet një orë për t’u ndier i gatshëm”.

Nuk jemi vetëm ne, që bashkëpunuam edhe në pandemi, duke u kthyer në shtretërit tanë në një situatë jashtëzakonisht të vështirë. Ky zakon ka një histori të gjatë dhe të shquar.

Piktorja meksikane, Frida Kahlo, prodhoi kryeveprat e saj. Shkrimtari amerikan, Truman Capote, pretendoi se ai “nuk mund të mendonte nëse nuk ishte shtrirë”.

Louis XIV i Francës e shndërroi dhomën e vizatimeve në pallatin e Versajës, në një dhomë shtrati dhe u dha audienca dhjetëra njerëzve çdo ditë nga shtrati.

Kryeministri Winston Churchill diktoi letrat i mbështetur mbi jastëkë.

e famshmja, Viktoriane Florence Nightingale, e kaloi gati gjysmën e shekullit të shtrirë në shtrat, por duke zhvilluar politikë spitalore nga dhoma e saj.

Megjithatë, ende nuk është plotësisht e respektueshme. Ju akoma do të hezitoni t’i thoni shefit tuaj se po akordoni takimin, në orën nëntë, me pizhamet tuaja.

Në fakt, kjo mund të jetë pjesë e joshjes, rrëfen Stephen.

“Më pëlqen të jem amerikan në Mbretërinë e Bashkuar, më pëlqen t’i thyej rregullat. Keni shumë rregulla. Kur nuk lëndon askënd dhe është e ligjshme, duhet t’i shkelësh rregullat”.

TË FUNDIT

Rekomandime